Yhdistyksen säännöt

Kirjoita tekstisi tähän...

Kajaanin Suomi-Puola-yhdistyksen säännöt (hyväksytty 18.8.2006)

Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

1 §

Yhdistyksen nimi on Kajaanin Suomi-Puola-yhdistys ry. Yhdistyksen kotipaikka on Kajaani.

Yhdistyksen tarkoitus ja toiminnan laatu

2 §

Yhdistyksen tarkoituksena on Suomen ja Puolan välisten ystävällisten suhteiden lujittaminen sekä Puolan historian, yhteiskunnallisen, taloudellisen ja sivistyksellisen elämän tuntemuksen levittäminen ja syventäminen. Yhdistys voi myös tarvittaessa välittää Suomi-tietoutta puolalaisille henkilöille tai yhdistyksille. Yhdistys voi kuulua yhdistyksiin ja keskusjärjestöihin, jotka toimivat samoin tarkoitusperin kuin yhdistys. Yhdistys ei pyri vaikuttamaan valtiollisiin asioihin.

3 §

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys edistää yhteyksien ylläpitoa Suomen ja Puolan kansalaisten välillä, järjestää esitelmiä, näyttelyitä ja muita kulttuuritapahtumia, harjoittaa tiedotustoimintaa sekä stipendi- ja harjoittelijavaihtoa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys on oikeutettu omistamaan kiinteistöjä ja arvopapereita, toimeenpanemaan arpajaisia ja rahankeräyksiä sekä vastaanottamaan lahjoituksia ja testamentteja.

Yhdistyksen jäsenyys ja jäsenmaksut

4 §

Yhdistyksen hallitus voi hyväksyä varsinaiseksi jäseneksi henkilön tai Suomessa toimivan oikeuskelpoisen yhteisön, joka on valmis toimimaan yhdistyksen tarkoituksen hyväksi. Jäsenyys astuu voimaan sen jälkeen, kun jäseneksi haluava on maksanut liittymisvuoden jäsenmaksun ja hallitus on kokouksessaan kyseisen henkilön tai yhteisön jäsenyyden hyväksynyt.

Yhdistyksen varsinaisella kokouksella on oikeus kutsua yhdistyksen hallituksen ehdotuksesta yhdistyksen kunniajäseneksi yhdistyksen päämäärien hyväksi erityisen ansiokkaasti toiminut henkilö. Varsinainen kokous voi nimetä kunniajäsenen kunniapuheenjohtajaksi.

5 §

Yhdistyksen kokous voi erottaa jäsenen hallituksen esityksestä yhdistyslaissa mainituin perustein. Yhdistyksen hallitus voi kuitenkin erottaa omalla päätöksellään jäsenen, joka on jättänyt jäsenmaksun maksamatta edelliseltä tai useammalta kalenterivuodelta. Mikäli jäsen haluaa liittyä uudelleen yhdistyksen jäseneksi, on hänen suoritettava kaikki erääntyneet jäsenmaksut.

6 §

Yhdistyksen syyskokous määrää varsinaisina jäseninä olevien henkilö- ja yhteisöjäsenmaksun suuruuden tulevalle vuodelle. Kunniajäsenet ja kunniapuheenjohtajat eivät suorita jäsenmaksua.


Yhdistyksen kokoukset

7 §

Yhdistyksen kevätkokous pidetään maalis-huhtikuussa ja syyskokous loka-marraskuussa. Kokousten ajan ja paikan määrää yhdistyksen hallitus. Varsinaisella jäsenellä on kullakin yksi ääni. Yhteisöjäsenen äänivaltaa käyttää sen kirjallisesti valtuuttama edustaja. Kunniajäsenellä ja kunniapuheenjohtajalla on läsnäolo- ja puheoikeus.

Jäsenten on ilmoitettava kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle viimeistään neljätoista päivää ennen yhdistyksen kokousta ne asiat, jotka he haluavat käsiteltäviksi yhdistyksen kevät- tai syyskokouksessa.

Kevät- ja syyskokousten lisäksi yhdistys voi pitää ylimääräisiä kokouksia. Ylimääräinen kokous on pidettävä, jos yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta. Lisäksi ylimääräinen kokous on pidettävä, jos vähintään kolme hallituksen jäsenistä tai kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti erityisesti ilmoitettua asiaa varten vaatii.

8 §

Kevätkokous

Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

- kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

- kokouksen puheenjohtajan, sihteerin sekä kahden pöytäkirjan tarkistajan vaali

- hallituksen kertomus yhdistyksen toiminnasta edellisenä kalenterivuonna

- yhdistyksen tilit, tilinpäätös, tilintarkastuskertomus sekä tilinpäätöksen vahvistaminen ja tili- ja

vastuuvapauden myöntäminen

- muut kevätkokoukselle esitetyt asiat

9 §

Syyskokous

Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

- kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

- kokouksen puheenjohtajan, sihteerin sekä kahden pöytäkirjan tarkistajan vaali

- jäsenmaksujen määrääminen seuraavalle kalenterivuodelle

- toimintasuunnitelma ja talousarvio

- hallituksen puheenjohtajan vaali joka toinen vuosi

- hallituksen muitten jäsenten vaali sääntöjen 11 §:n mukaisesti erovuoroisten tilalle

- tilintarkastajan sekä hänen varamiehensä vaali

- muut syyskokoukselle esitetyt asiat

10 §

Kutsu yhdistyksen kokouksiin on joko ilmoitettava vähintään yhdessä yhdistyksen kotipaikkakunnalla laajalti leviävässä lehdessä tai se voidaan toimittaa jäsenille kirjeellisesti. Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltäviksi aiotut asiat. Kokouksista on tiedotettava vähintään 10 päivää ennen kokousta.


Yhdistyksen hallitus

11 §

Yhdistyksen toimintaa johtaa ja valvoo sen syyskokouksen valitsema hallitus. Hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi neljä(4) varsinaista jäsentä sekä kaksi (2) varajäsentä, jotka kaikki valitaan kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan. Hallituksen puheenjohtajaa kutsutaan yhdistyksen puheenjohtajaksi.

Hallituksen puheenjohtajan, jäsenten ja varajäsenten tulee olla yhdistyksen jäseniä. Lisäksi hallituksen puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajalla on oltava kotipaikka Suomessa. Puolet hallituksen varsinaisista ja varajäsenistä on vuosittain erovuorossa, ensimmäisen kerran tapahtuu erovuoron määrääminen arvalla.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään kaksi (2) sen jäsenistä ja puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on läsnä.

12 §

Hallitus valitsee keskuudestaan vuosittain varapuheenjohtajan. Hallituksen tehtävänä on ottaa ja vapauttaa tarvittavat toimihenkilöt.

13 §

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä hallituksen varsinaisen jäsenen kanssa.

14 §

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.

Yhdistyksen sääntöjen muuttaminen

15 §

Ehdotuksen näiden sääntöjen muuttamiseksi voi tehdä yhdistyksen hallitus tai yhdistyksen jäsen. Muutosta koskeva perusteltu ehdotus on kirjallisesti toimitettava hallitukselle. Ehdotus on otettava käsiteltäväksi seuraavassa yhdistyksen kokouksessa. Kokouskutsun mukana on tiedotettava tehty muutosehdotus ja hallituksen siitä antama lausunto. Sääntöjen muutosta koskevan ehdotuksen hyväksymiseen vaaditaan kolme neljäsosaa yhdistyksen kokouksessa annettavista äänistä.

Yhdistyksen purkaminen

16 §

Päätöstä yhdistyksen purkamisesta tulee kannattaa kolme neljäsosaa äänestyksessä annetuista äänistä yhdistyksen kahdessa peräkkäisessä vähintään kahden viikon väliajoin pidetyssä kokouksessa, joista toinen on sääntömääräinen.

Yhdistyksen purkautuessa sen varat on käytettävä Suomen ja Puolan välisiä suhteita edistäviin tarkoituksiin, purkamisesta päättävän jälkimmäisen kokouksen määräämällä tavalla.

Vapaaehtoistyö on merkittävä tapa osallistua ja auttaa yhteiskunnan hyvinvointia ilman taloudellista palkkiota.